home
sitemap
contact
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, Τοπική Ωρα: 12:58
 
κεντρική σελίδα
αθήνα & αττική --- δείτε κατηγορίες παρακάτω

Ιστορία & Πολιτισμός <
Αθληση & Αναψυχή <
Φύση & Περιβάλλον <
Yachting & Κρουαζιέρες <
Τοποθεσία & Χάρτης <
Η Ζωή στην Αθήνα <
Ο Καιρός στην Αττική <
ταξίδια & ξενοδοχεία --- δείτε κατηγορίες παρακάτω

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ <
Γενικές Πληροφορίες <
Interactive Χάρτης <
Μετατροπή Συναλλάγματος <
more hotels in Greece --- see categories below

Ξενοδοχεία Βορείου Αιγαίου <
Ξενοδοχεία Δωδεκανήσων <
Ξενοδοχεία Κρήτης <
Ξενοδοχεία Κυκλάδων <
Ξενοδοχεία Ιονίου <
Ξενοδοχεία Πελοποννήσου <
Ξενοδοχεία Χαλκιδικής <
Ο Οδηγός --- δείτε κατηγορίες παρακάτω

Ξενοδοχεία στην Ελλάδα <
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων <
Ταξιδιωτικά Γραφεία <
Γιώτινγκ <
 <

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ:
με λέξη-κλειδί:


δείτε το site map <

αλλαγή σε αγγλικά / english <

αλλαγή σε αγγλικά / english    
Ιστορία Αθήνας < Ιστορία & Πολιτισμός < Αθήνα & Αττική   


Ιστορία Αθήνας  <
Ιστορία Πόλεων Αττικής  <
Αξιοθέατα Αθήνας/Αττικής  <
Μουσεία  <
Αρχαιολογικοί Χώροι  <
Ιστορικά Κτίρια  <

ιστορία & πολιτισμός


ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Η Αθήνα ήταν το πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Ελλάδας, το διαμάντι του αρχαίου κόσμου. Ηταν η πόλη όπου γεννήθηκαν οι πιο πολύτιμες ηθικές αξίες της ανθρωπότητας. Η φιλοσοφία, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η τέχνη, και το δράμα είναι μερικές από τις ιδέες που αναπτυχθήκαν στην αρχαία Αθήνα. Ιδεολογίες που θεωρούνται η βάση για το δυτικό πολιτισμό και ο πυρήνας της σημερινής κοινωνίας όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η προοδευτική σκέψη πρωτοεμφανίστηκαν και άνθισαν σε αυτήν τη μεγαλοπρεπή πόλη. Ενα μεγάλο μερίδιο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας οφείλεται στην Αθήνα.
μύθοι & προϊστορία

Σύμφωνα με τη μυθολογία μας, η θεά του Ολύμπου Αθηνά και ο Ολύμπιος Ποσειδώνας, συναγωνίστηκαν για το ποιος απ' τους δύο θα γινόταν ο προστάτης της πόλης, η οποία είναι γνωστή τώρα ως Αθήνα. Νικητής θα ήταν αυτός που θα προσέφερε το πιο πολύτιμο δώρο. Ο Ποσειδώνας έφτιαξε μια πηγή θαλασσινού νερού, χτυπώντας την Τρίαινά του στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Η θεά της σοφίας και της γνώσης Αθηνά, με τη σειρά της, προσέφερε ένα δέντρο ελιάς. Από τότε η πόλη ονομάζεται Αθήνα και το κλαδί ελιάς έχει καθιερωθεί ως το σύμβολο της καλής θέλησης και της ευγενούς άμιλλας.
μυκηναϊκή εποχή & 
πρώτα στάδια 

Πιστεύεται ότι η Αθήνα κατοικείται από τη Νεολιθική Περίοδο. Αρχικά κατά την Μυκηναϊκή Εποχή ήταν επαρχιακή πόλη, αλλά με την εγκατάσταση περισσοτέρων φυλών, επεκτάθηκε και βαθμιαία εξελίχθηκε οικονομικά και καλλιτεχνικά. Στην πνευματική ζωή της Αθήνας εμφανίζονται ποιητές, φιλόσοφοι και άνθρωποι των επιστημών, η Ακρόπολη γίνεται τόπος λατρείας και οι ρήτορες μαζεύονται στην Αγορά για να συζητήσουν θέματα κάθε λογής. Η Αθήνα εξελισσόταν σε πόλη μεγάλης δύναμης και σημασίας.
η χρυσή εποχή

Τον 5ο αιώνα π.Χ. η Αθήνα πολέμησε δύο φορές τους Πέρσες. Η Αθηναίοι που είχαν γίνει μεγάλη στρατιωτική δύναμη, νίκησαν και στις δύο μάχες, τη μάχη του Μαραθώνα και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ο Περσικός Πόλεμος έγινε η αιτία να ενωθούν οι ελληνικές πολιτείες εναντίον του κοινού εχθρού, και αυτό το γεγονός ήταν μια απ' τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας. Εάν οι Ελληνες είχαν νικηθεί, η Περσική κουλτούρα θα είχε γίνει η βάση του δυτικού πολιτισμού. Η θέση της Αθήνας ενισχύθηκε σημαντικά εξαιτίας της νίκης της επί των Περσών και έτσι η Αθήνα καθιερώθηκε ως η ηγέτιδα του ελληνικού κόσμου. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., ο οποίος είναι γνωστός ως η Χρυσή Εποχή της Αθήνας, ο μεγάλος πολιτικός Περικλής είχε την ηγεσία της πόλης. Η Αθήνα ήταν η πρώτη δημοκρατία και η πιο τρανή όλων των ελληνικών κρατών, δίνοντας ζωή σε ιδέες και αρχές που κανείς πριν δεν είχε σκεφτεί. Ιδέες και αρχές που οφείλουν την ύπαρξή τους στην αρχαία Αθήνα.

Η Αθήνα την εποχή εκείνη θεωρούταν επίσης το πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Ελλάδας. Τότε δημιουργούσαν τα αριστουργήματα οι άνθρωποι του πνεύματος και των επιστημών όπως οι ιστορικοί Ηρόδοτος και Θουκιδίδης, καθώς και οι συγγραφείς Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης και Αριστοφάνης. Ηταν και η εποχή που ο Περικλής έδωσε εντολή στον γλύπτη Φειδία και στους αρχιτέκτονες Ικτινο και Καλλικράτη να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν του Παρθενώνα και τα άλλα κτίσματα της Ακρόπολης. Ακόμα και σήμερα τα κτίσματα δεσπόζουν την Αθήνα, ως απόδειξη της καλλιτεχνικής και πνευματικής δύναμης της περιόδου εκείνης.
μακεδονική εποχή

Το 431 π.Χ. η Σπάρτη κηρύττει πόλεμο εναντιόν της Αθήνας και μετά από πολλά χρόνια σύρραξης, η Αθήνα ηττήθηκε. Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, όπως λέγεται, αποδυνάμωσε σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα στον Φίλιππο ΙΙ της Μακεδονίας να υποτάξει την πλειοψηφία των ελληνικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Αργότερα ο Μέγας Αλέξανδρος, ο γιός του Φίλιππου, ενοποίησε την Ελλάδα και εξάπλωσε την αυτοκρατορία του, κατακτώντας περιοχές της Αφρικής και της Ανατολής και διαδίδοντας την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου η Αθήνα παρέμενε σημαντικό πνευματικό κέντρο.
ρωμαϊκή εποχή & βυζάντιο

Το 146 π.Χ. η Ελλάδα κατακτήθηκε από το Ρωμαϊκό Στρατό, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην παρακμή της Αθήνας και την σημαντική μείωση της δύναμη και δόξας της. Η εξάπλωση του Χριστιανισμού άρχισε σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. Το 330 μ.Χ. ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην πρώην ελληνική αποικία "Βυζάντιο" και την μετονόμασε Κωνσταντινούπολη. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διαχωρίστηκε σε δύο μέρη - δυτικό και ανατολικό - και η Αθήνα έγινε κομμάτι της ανατολικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, της οποίας η κυριαρχία κράτησε για πάνω από 1000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Εποχής, οι περισσότεροι αρχαίοι ναοί μετατράπηκαν σε εκκλησίες, και για το λόγο αυτό η σημερινή Αθήνα είναι γεμάτη από δείγματα θαυμάσιας Βυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης.
μεσαίωνας & 
τουρκοκρατία 

Δυστυχώς καθ' όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Εποχής η Αθήνα και άλλα μέρη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δεχόταν συνεχείς εισβολές, οι οποίες εντέλει προκάλεσαν την πτώση της. Τον Μεσαίωνα η Αθήνα ήταν υπό την κυριαρχία πολλών Μεσογειακών δυνάμεων όπως των Φράγκων, των Καταλανών, οι Φλωρεντίνων και των Βενετών. Τελικά οι Οθωμανοί Τούρκοι πήραν τον έλεγχο της πόλης το 1456 μ.Χ. και για τα επόμενα 400 χρόνια, η Αθήνα και η υπόλοιπη Ελλάδα ήταν υπό την κατοχή των Οθωμανικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της κατοχής αυτής, πολλά αρχαία μνημεία καταστράφηκαν, όπως ο Παρθενώνας, που είχε μετατραπεί τότε σε τζαμί. Οι οβίδες των Βενετών μισθοφόρων καταστρέψανε ολοσχερώς πολλά τμήματα του Παρθενώνα.
επανάσταση & 
ανεξαρτησία 

Οι Ελληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον των Οθωμανών το 1821 και έτσι ξεκίνησε ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Ο πόλεμος αυτός διήρκησε 8 χρόνια και το 1830 οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της εποχής - η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία - νόμιμα ανακηρύξαν την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος. Το 1834 ο Βασιλιάς Οθωνας Ι ονόμασε την Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάχθηκαν στην Αθήνα, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, το 1896. Αυτός ο μεγάλος θεσμός συνεχίζει σήμερα, διαδίδοντας το πνεύμα της ειρήνης, καλής θέλησης και ευγενούς άμιλλας σε όλη την υφήλιο.
παγκόσμιοι πόλεμοι & 
20ος αιώνας 

Η Αθήνα άλλαξε ριζικά μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική Καταστροφή, κυρίως λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πολλοί πρόσφυγες εγκατασταθήκαν στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Παρόλο που η πόλη γέμισε ασφυκτικά και υπήρχε η ανάγκη για επέκταση των γύρω περιοχών, η Αθήνα επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό σε πολιτιστικό επίπεδο λόγω της πολυσυλλεκτικότητας διαφόρων πολιτισμικών στοιχείων.

Η Αθήνα συμμετείχε δυναμικά στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 28 Οκτωβρίου, 1940, η Ελλάδα αρνήθηκε να ανοίξει τα σύνορά της στους Ιταλούς εισβολείς και έτσι ξεκίνησε η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο. Με ελάχιστες δυνάμεις και μηδαμινό οπλισμό για να πολεμήσουν, οι Ελληνες κατάφεραν να εξαναγκάσουν τους Ιταλούς να υποχωρήσουν στην Αλβανία. Οι Ναζιστικές δυνάμεις δυσκολεύτηκαν να εισβάλλουν στην Αθήνα το 1941 λόγω του ανώμαλου εδάφους και του θάρρους και της ψυχής της ελληνικής αντίστασης. Κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής, οι Ελληνες υπέφεραν φρικτά από το λιμό και τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε τελικά το 1944.
Τα επόμενα 30 χρόνια ακολούθησαν ο Εμφύλιος Πόλεμος και η στρατιωτική χούντα. Η χούντα ανετράπη το 1974 και ένα χρόνο μετά η Ελλάδα ανακηρύχτηκε Προεδρική Δημοκρατία. Το 1981 ολοκληρώθηκε η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και από τότε η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη και πολύπλευρη Ευρωπαϊκή πόλη.ΟΔΗΓΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
United Online A.E., Πρωτοπαπαδάκη 61-63, Γαλάτσι, 11147, Αθήνα
Τηλ. 210 213-9810, Fax: 210 213-4822 - E-mail:

··  Website Credits